Fenyves Gábor
Fenyves Gábor
2020.03.21 14:01

Társasjáték

Társasjáték

A társasjáték a nevében hordozza a játék nagyszerűségét rejtő egyedi tulajdonságát, mégpedig azt, hogy kettőnél több személy játszhatja. A játékban résztvevők az aktuális társas szabályai alapján, általában egy cél elérése érdekében versenyeznek egymással. A végén győztesként kikerülni lehet puszta szerencse, de lehet egy jól kialakított stratégia is, ha valaki ráérzett a játék ízére. A társasjátékok közé sorolják általában a tábla, kártya- és kockajátékokat.

A társasjáték története:

A jelenlegi ismereteink és a rendelkezésünkre álló régészeti leletek alapján a legrégebbi társasjátékok táblás játékok voltak. Napjainkban is ez a társasjátékok leginkább elterjedt típusa. A középkorban a táblás játékok nem fejlődtek tovább, nincsenek ismereteink ebben a korszakban keletkezett játékokról, azoban a sakk ebben az időszakban terjedt el és vált népszerűvé. A sakknak vannak különböző tájakon készített eltérő mérettel és nagyon hasonló szabályokkal rendelkező sakkhoz hasonló táblás játékai. Az első név szerint ismert társasjáték szerzője John Jeffery, aki által 1759-ben kiadott "A Journey Through Europe" (Utazás Európán kereszül) táblás társasjáték volt.

A legősibb játék a szenet, amelyet i.e. 3500 körül játszottak Egyiptomban.

A legősibb ostáblát (backgammon) Iránban találták, kb. i.e. 3000 körüli lehet.

A Ki nevet a végén? (pachisi) társasjáték i.e. 500 körülre tehető.

A go táblát i.e. 400 körül említik.

 

Az új generációs társasjátékok:

A fejlett nyugati társadalmakban a második világháború után a családok együtt töltött szabadidejük alatt számos esetben egy társasjátékot választottak. A legtöbb napjainkban is gyártott társasjáték Németországból ered, persze vannak más országból származó ismert játékgyártók is. Néhány ismertebb márka: Trefl, Piatnik

Amerikában főként a hadi és terepasztalos játékok terjedtek el. A 80-as évektől a játékok szerzőinek neve is felkerült a társasjáték dobozára. Általában a rövidebb játékidő, a kevesebb konfliktus és szerencse az európai játékokra vall, míg a hosszabb, harci témájú és hangulatú játékok amerikai gyártókra vallanak. A 2000-es évektől azonban ezek az éles eltérések megszűntek. A világ nyitottabbá vált ami lehetőséget teremetett a különböző közösségekben és kontinensen elterjedt játékok összemosódásához és nagyobb gyártók a világ minden tájára gyártható élvezetes társasjátékokat készítettek. Napjainkban számos rajzfilm és filmek történeteit használják fel társasjátékok készítéséhez. Egyik ezek közül a Trefl esetében a Disney által gyártott Star Wars sorozat Ébredő Erő című rész karaktereit használó Star Wars - Boom Boom táblás és egyben kártyajátékot is ötvöző izgalmas tárasasjáték.

 

Forrás: wikipedia